At være en del af et arkitektfirma eller arbejde selvstændigt

17 June 2020 Anders Lundtang Hansen

editorial

Det er en virkelig flot udmærkelse at kunne kalde sig uddannet arkitekt, og det byder sig da også på en masse jobmuligheder efterfølgende, fordi der er efterspørgsel efter den slags.

Der bliver jo bygget i ét væk nu om dage, og det gælder bare i Danmark, men så sandelig også i udlandet, og nogle mennesker skal jo tegne disse bygninger, før de kan konstrueres – og denne arbejdstype ser ikke ud til at forsvinde foreløbigt, så jobs skal der nok være rigeligt af at få.

Men et større spørgsmål kan i den forbindelse melde sig på banen på samme måde, som det gør det for jurister med videre: skal man indgå i et samarbejde med andre ligesindende, skal man blive ansat i et firma, eller skal man gå selvstændig?

Der er flere fordele og ulemper ved disse, og vi kan da lige kort komme ind på nogle af disse i denne artikel.

Som udgangspunkt kan man jo sige, at der er god erfaring at høste ved, at man starter op sammen med andre, så man ikke skal lære alt fra bunden alene og generelt påtage sig et stort ansvar og håndtere en masse opgaver alene.

Måske besidder man respektivt en masse forskellige erfaringer, som man kan høste hos andre, før man måske endelig får selvstændigt en dag, fordi man vil prøve dette – hvis man overhovedet gør dette.

At være ansat som arkitekt i et arkitektfirma kan også give en en art sikkerhed, som man har behov for, hvor man ikke har det store ansvar, men hvor man ved mere eller mindre, hvad de forskellige arbejdsopgaver går ud på, og så kan man koncentrere sig om dette.

Dog er der jo mange, der også elsker det med at kunne være ens egen chef og selv bestemme, hvordan man gør tingene som selvstændig – og så kan man altid udlicitere de kedelige opgaver til andre.

More articles