Massivt trægulv eller lameller – kan de slibes?

18 May 2020 Camilla Skøtt

editorial

Der er forskel på trægulve, og tykkelsen på brædderne er afgørende for, om det kan slibes og ikke mindst for, hvor mange gange det kan klare en tur med høvlen.

Når dit trægulv er blevet hakket, ridset og slidt, eller hvis overfladebehandlingen er slidt igennem, er det på tide med en gulvafslibning. Men kan alle gulve egentlig tåle at blive slebet? Ikke nødvendigvis.

Vi har talt med en professionel gulvafsliber, og nedenfor går vi i detaljer med afslibning af henholdsvis massive gulve og lamelgulve – der er nemlig stor forskel.

Gulvafslibning – massive gulve

Har du et massivt trægulv, er der gode chancer for, at det kan klare en afslibning (for ikke at tale om en afhøvling). Hvis dine massive gulve er samlet med not og fer, skal du dog være opmærksom på, at de ikke slibes for langt ned, så samlingerne svækkes.

Er du usikker på, hvor tykke brædderne rent faktisk er, kan du måle med en tynd spartelklinge. Som tommelfingerregel skal der minimum være 4 mm fra toppen af brættet til det øverste af samlingen – er der det, kan gulvet klare en afslibning. 

Gulvafslibning – lamelgulve

Har du lamelgulve i din bolig, er det ikke sikkert, de kan tåle en gulvafslibning. Det afhænger af, om det er blevet slebet før, og det skyldes, at det øverste lag træ (der også går under navnet slidlag) ikke er særlig tykt.

Slidlagets tykkelse er udgangspunktet, når du skal måle, om det kan tåle en afslibning. Mens lamelgulve af den ypperste kvalitet har et slidlag på helt op til 6 mm, har den ringeste kvalitet kun et slidlag på 2 mm – sidstnævnte kan ikke tåle en afslibning. 

Spørg en fagmand

Er du usikker, eller kan du ikke selv finde ud af at måle tykkelsen på dine gulve, så hold dig ikke tilbage med at kontakte en professionel fagmand, hvor du kan få gode råd, sparring og et uforpligtende tilbud på afslibning.

More articles